Technológia

AMIVEL AZ ÁLLANDÓ JÓ MINŐSÉGŰ PÁLINKA KÉSZÜL

“Berendezésünket, Magyar földön, Magyar ésszel, Magyar kézzel hoztuk létre, amely így igazán Hungarikumnak számít. Meggyőződésünk, hogy igazi Hungarikumot, csak Hungarikummal lehet megteremteni.”       (Hagyó Kft.)

300 literes, egylépcsős főzőüst

300 literes egylépcsős gázüzemű rendszer, mely dupla falú kialakítású. A gázégő lángja nem közvetlenül a cefrét melegíti, hanem a köpenyben lévő hőközlő vizet. Ennek köszönhetően könnyen elkerülhető az anyag leégése. Nagy teljesítményű motorral meghajtott keverője ugyancsak az előbb említett célt szolgálja.

150 literes, egylépcsős főzőüst

150 literes egylépcsős, elektromos üzemű rendszer, mely dupla falú kialakítású.
A fűtőpatron nem közvetlenül a cefrét melegíti, hanem a köpenyben lévő hőközlő vizet. Ennek köszönhetően könnyen elkerülhető az anyag leégése. Nagy teljesítményű motorral meghajtott keverője ugyancsak az előbb említett célt szolgálja.

Finomító oszlop

Lényege, hogy az üstből kilépő alkoholt minél többször lekondenzálja. Tányéros kialakítása révén a belőle kilépő párlat alkohol-aroma koncentrációja mindig a lehető legoptimálisabb, a párlat alkoholtartalma itt koncentrálódik, ízei és aromái is itt erősödnek, dúsulnak fel.

Kozmaolaj szűrő (“HAGYÓ-FILT”)

Lényege, hogy mentesíti a párlatot a nem kívánatos kozmaolajoktól. A kozmaolaj szűrését a készülék belsejében elhelyezett gyertya alakú, pamut szűrőhenger végzi. A berendezés  golyós csappal van ellátva, amely a szűrőben a használat közben feldúsult kozmaolajok leengedésére szolgál. Ennek köszönhetően a berendezés „regenerálható”, azaz minimálisra redukálható a hatásfokcsökkenés.

 

Mintavevő

A rendszer legfontosabb eleme. Használatával a főzőmester precízen tudja szabályozni a párlatelválasztást, ennek köszönhetően az elkészített termék sokkal magasabb minőséget képviselhet, mint egy olyan rendszerben készült párlat, amely nem tartalmaz ilyen eszközt. A mintavevő a szeszmérőgép elé kerül beépítésre, így tökéletesen frakcionálható az elő-, közép- és utópárlat.

Epruvetta

0-100 v/v % alkohol tartalmat mérő fokolóval. Segítségével folyamatosan figyelhetjük a kifolyó párlat pillanatnyi szeszfokát.

Szeszmérőgép

Az utolsó része a rendszernek, mely a rajta átfolyó párlat mennyiségét méri. Ez alapján történik az elszámolás a bérfőzetővel és a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal.

Alkohol fokoló

Digitális, hitelesített szeszfokoló, mely gyors és pontos mérést eredményez.

Szeszfokolók

Hitelesített szeszfokolók.